15/06/16

Chaos, proszę

Chaos, proszę či chaos, prosím, je dokonalý názov pre môj výlet do metropoly Poľska - do Varšavy. 

Každý mi vravel, že prečo tam vôbec ideš, keď nemáš rada Poľsko ani Poliakov. Dôvod bol jasný. Orange Warsaw Festival 2016 a koncert Lany Del Rey <3



Všetko bolo zariadené. Lístky na fest kúpené, ubytovanie rezervované, lístky na vlak kúpené a dokonca aj doma ma pustili bez problémov. Všetko bolo také dokonalé, že som tomu až nechcela veriť. Už som len čakala, kedy sa niečo pokašle...
Keďže mám cestovanie rada, bola som zmierená aj s tou 12 hodinovou cestou, ktorá ma do Varšavy čakala. V Poprade pristúpili deti zo základnej školy, ktoré išli na výlet. Chápem, že sa tešili, veď to nie je až tak dávno, čo sme boli na výlete zo základnej školy. Ale oni sa nerozprávali, oni po sebe kričali, prekrikovali sa, pozerali videá na mobile a do toho mali zapnuté aj pesničky. Mala som sto chutí im niečo povedať. Pred Žilinou, kde som mala prestupovať, zaznel z reproduktorov oznam. Rozumela som si každé tretie slovo, keďže ani toto nebolo dostatočným signálom pre deti, aby aspoň na chvíľu stíchli. Vyrozumela som, že v Žiline je nejaká rekonštrukcia, a preto cestujúci, ktorí idú do Čiech, majú prestupovať výhradne v Púchove. Tak si vravím, že mi je v podstate jedno, či pôjdem do Ostravy zo Žiliny ale z Púchova. Keď som vystúpila v Púchove, na náštupišti už stál vlak, ktorý smeroval do Prahy ale nie cez Ostravu. Vravím si, že asi príde ďalší vlak. Čakanie som si chcela skrátiť vo vestibule stanice. Tam som s hrôzou zistila, že odtiaľ vlaky do Ostravy jednoducho nejazdia. Vtedy sa ma zmocnila neskutočná panika, celá som sa roztriasla, po tvári mi začali stekať slzy. Čo najrýchlejšie som sa snažila nájsť nejaký spoj do Ostravy, aby som stihla o 14:00 vlak do Varšavy, ale všetko trvalo príliš dlho a nedostala by som sa tam včas. Plná zúfalstva som išla na cestu, kde bol akurát pristavený taxík. Opýtala som sa ho, koľko by som platila aspoň do Čadce. Keď mi povedal sumu okolo 100 eur, tak som si to rýýchlo rozmyslela a išla som stopovať autá. Zastavil mi nejaký pán, s plačom som mu vysvetlila, čo sa stalo a aké je pre mňa dôležité stihnúť ten vlak. Ten nebol veľmi nadšený, vyhováral sa, vymýšľal. Samo od seba sa pri nás pristavilo ďalšie auto. Z neho vystúpil chlapík a opýtal sa ma, že či sa niečo stalo, pretože vyzerám veľmi zúfalo. Všetko som mu vyrozprávala a on ma bez nejakých zbytočných rečí naložil do auta a povedal, že sa ide do Ostravy, že vlak do Varšavy bez problémov stíham. Vtedy som si myslela, že od šťastia asi odpadnem. Nečakala som, že takýto ľudia ešte existujú. Do Ostravy ma zviezol úplne zadarmo, poprial mi šťastnú cestu a užitý koncert.
Úplne mi odľahlo až vtedy, keď som už konečne sedela vo vlaku smer Varšava. Netrpezlivo sme s kamarátkou počítali každú jednu minútu a čakali len na to, kedy konečne budeme môcť vystúpiť a uvidíme Varšavu. Po 35 minútovom meškaní vlaku sme vystúpili na centrálnej stanici. 
Už vtedy som si povedala, že to je obrovský chaos. Veľa ľudí, veľa východov, podchodov, priechodov... Jednoducho, chaos. Nejako sme sa z toho vysomárili a snažili sa ľudí okolo opýtať na cestu. Lenže dohovoriť sa s Poliakmi je niečo ako s Francúzmi. Je zaujímavé, že my, Slováci, im rozumieme, ale oni nám nie. Po anglicky takmer nehovoria, preto ani nevedeli, čo od nich chceme. Cestu, ktorá nám mala trvať 10 minút, sme prešli za nejakých tých 40 minút. 
Hneď sme sa zložili, pohľadali si autobusy na festival, do nákupného centra. Išli sme si prezrieť okolie, aby sme sa vedeli aspoň trošku orientovať, zistili sme si zastávky. A samozrejme, zase to bol jeden obrovský chaos. 7 zastávok malo rovnaký názov, takže nám chvíľu trvalo, dokiaľ sme našli tie správne. V noci sme išli hneď spať, pretože nás čakal náročný deň. Ráno shopping (určite bude haul) a poobede festival a koncert Lany.

Bol by záujem o špeciálny článok z festivalu?

Na sobotu sme si naplánovali exkurziu po meste. Keď som si hľadala na internete, čo by sme mali vidieť, žiadne špeciálne pamiatky alebo čosi podobné mi nenašlo. Písali, že je fajn pozrieť si staré mesto aj nové mesto. 

Cestou do centra sme sa zastavili na môj historicky prvý donut z Dukin Donuts. Musím uznať, že ich donuty vyzerajú skvelo, ale sú tak neskutočne sladké, že jeden mi bohate stačil. Okrem toho sme vychytali v centre aj nejaké škandinávske dni, kde zadarmo rozdávali cukrovú vatu. No nedaj si! :D 


Ako prvé ma zaujal tento krásny park s fontánou. V tom čase tam bol nejaký deň hasičov, takže to tam celkom žilo. 


Cestou do centra sme prechádzali okolo tohto ministerského paláca alebo čo to bolo. Musela som sa pred tým odfotiť, pretože socha jazdca na koni mi pripomínala moju srdcovku - Prahu. 


Keď sme sa dostali do úplného centra mesta. bola som sklamaná. Jediná zaujímavá vec, ktorú sme tam videli, bola táto radnica (?)


Oveľa viac sa mi páčil hrad, na ktorý sme neskôr narazili. 


Ďalšou zaujímavosťou bola socha tejto významnej panej. 

Po náročnom putovaní nie veľmi zaujímavou Varšavou sme si zašli na zaslúženú sladkú odmenu. 


Úplne najviac zo všetkého sa mi páčil ich palác kultúry, pretože vyzerá úplne ako Lomonosova univerzita v Moskve, kam by som sa veľmi veľmi chcela pozrieť. 




V tento náš turistický deň sme v meste vychytali aj nejakú demonštráciu proti vláde, takže sme sa aj celkom báli  tých davov ľudí, ktorí kráčali s poľskými vlajkami. 

Nikdy som nechápala, prečo sa do Poľska chodí len do Krakowa, do Osvienčimu alebo do Katowic, ale teraz je mi to už jasné. 
Varšava ma ako mesto sklamalo. Mám pocit, že má núdzu aj o turistov, pretože sme stretli jednu jedinú skupinku. Neboli tam žiadne šikmé očká, takmer žiadni turisti. 

8 komentárov:

  1. Varšavu jsem si naprosto zamilovala a byla jsem hodně, ale opravdu hodně překvapená, jak krásné to tam je! Palác kultury a blízké mrakodrapy mě vyvedly z míry, boží prostě :D :) Já jsem si to tam užila :)

    EVERYTHIN KATE

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My sme boli vo Varšave viac krát a mesto sa nám veľmi páči. Možno nabudúce zober sprievodcu :-) ...a dopraj si viac času, lebo tie zaujímavé miesta sú od seba dosť vzdialené.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vo Varšave som v živote nebola. Pekný článok a fotky :).
    NINAVE

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vo Varšave som ešte nebola, ale v Poľsku v dedinkách áno, a je to tam veľmi pekné. :)

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tieto tvoje zážitky z cestovania znejú presne ako niečo, čo by sa stalo mne :D koncert však za to určite stál :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nádherné fotky. Vo Varšave som ešte nebola, no nie je až tak ďaleko, takže asi viem, kam pôjde môj ďalší výlet

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ve Varšavě jsem ještě nebyla, ale fotky jsou krásné, tak ji někdy musím navštívit. Nejvíc mě zaujala fotka s balonky, tyhle bylonky totiž miluju :D
    BLOND SITE

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Krásné fotky, článek o festivalu určitě :)

    For a healthy life

    OdpovedaťOdstrániť