17/09/15

Ako sa správne odlíčiť

Spraviť si dokonalý make-up je hotová veda, ale na internete je už množstvo návodov, pomocou ktorých zo seba za pár chvíľ vykúzlite hotovú bohyňu. 

Avšak odličovaniu sa nedostáva až toľko pozornosti, koľko by malo, i keď je dôležitejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. 



Odličovanie je pre mnohé z nás typicky večerným rituálom, ale ženy s mastnejšou pleťou by mu mali venovať rovnakú pozornosť aj ráno, pretože pleť produkuje v noci najviac mazu. (ak mi neveríte, skúste si ráno siahnuť na kútiky čela) Pre ostatné typy pletí postačí, ak si ráno vyčistia pleť micelárnou vodou. 
V žiadnom prípade nenahrádzajte večerné odličovanie tým ranným. Počas noci sa môžu póry ľahko upchať make-upom, púdrom či rôznymi nečistotami a narobiť poriadnu šarapatu. 

1. Dôležitý je výber prípravku 
V súčasnosti je na trhu množstvo rôznych prípravkov, takže výber je skutočne veľký. 
Každá pozná typ svojej pleti najlepšie, a preto vie, na ktoré prípravky má upriamiť pozornosť. Či už máte pleť suchú, mastnú, zmiešanú, normálnu alebo citlivú, každá si nájde to, čo jej najlepšie vyhovuje, aj keď to možno nebude na prvýkrát. Pripomínam, že nie stále platí cena = kvalita. 
K najcitlivejším partiám na tvári patria oči, a preto odporúčam používať produkty, ktoré sú určené výhradne na odličovanie očí.
Čoraz viac obľúbené sú vlhčené utierky. Tie však v žiadnom prípade nenahrádzajú večerné odlíčenie. Sú vhodné len ako núdzové riešenie na festivaloch či na cestách. 
Vo všeobecnosti prevláda názor, že alkohol v kozmetike je zlo, ale ako som už vyššie spomínala, každá musí sama vedieť, aké účinky to má na jej pleť. Mne osobne alkohol nevadí a neviem si vynachváliť vodičku proti čiernym bodkám z Oriflame, ktorá obsahuje 36% alkoholu. Samozrejme, nepoužívam ju denne a možno je aj toto jeden z dôvodov, prečo má alkohol pozitívne účinky.
Zo skúseností odporúčam prípravky striedať a meniť, pretože aj naša pleť sa mení a je dôležité sledovať jej potreby. 

Ja momentálne používam tieto produkty: 

Čistiace pleťové mlieko a tonizujúca pleťová voda od značky Fyto, ktoré sú veľmi šetrné k pokožke a nedráždia ju, pretože sú určené na suchú a citlivú pokožku. Oba produkty obsahujú alkohol, ale nie je ho tam vôbec cítiť.


Pri týchto produktoch dokonale platí, že cena nezodpovedá kvalite. Sú z Kauflandu, priamo od ich značky a musím sa priznať, že som mamu vysmiala, keď ich doniesla domov. Lenže úplne som si ich zamilovala. Majú krásnu vôňu a tak isto obsahujú alkohol, ale nie je ho tam cítiť. Zľava odličovač na vodeodolný make-up, pleťová voda pre citlivú pokožku a čistiace mlieko pre citlivú pokožku.


Ďalej prichádza na rad moja obľúbená tonizujúca voda z Oriflame, ktorá krásne vonia a je určená pre normálnu až zmiešanú pleť. Nedočítala som sa, že by obsahovala alkohol.

ˇ

Absolútnou čerešničkou na torte je tento micelárny gél na odličovanie očí, na ktorý si môžete prečítať recenziu.  Neobsahuje alkohol a prezradím vám, že ho úplne milujem! 



2. Výber tampóna
Nie je tampón ako tampón, a preto je jeho výber tiež dôležitý. 
Na oblasti okolo očí a pier sú vhodné menšie okrúhle tampóny, na väčšie plochy zase širšie "klasické". Ja používam len tie klasické a žiaden problém v tom nevidím. 
Textúra už zohráva väčšiu úlohu. Najvhodnejšou je kombinácia ekologickej bavlny a mikrovlákna, ktorá urobí tampón pevnejším a jemnejším. Pevnejšia štruktúra je výhodou, pretože príliš mäkké textúry môže zanechávať na pokožke bavlnené vlákna a tie môže upchať póry rovnako ako zvyšky make-upu či púdru. Príliš tvrdé štruktúry môžu spôsobiť poškodenie vrchnej časti pokožky. 

3. Samotné odličovanie
Lepšie a kvalitnejšie odstránenie nečistôt dosiahnete vďaka navlhčenej pleti, preto si tvár najprv opláchnite. 
Začínať by ste mali s odličovaním pier a očí, kde sa nachádza najviac nečistôt. 
Pri perách postupujete od kútikov smerom dovnútra buď krúživými pohybmi alebo jemným ťahom. 
Pri očiach postupujete najprv zhora nadol, potom zdola nahor a nakoniec z vnútorného kútika do vonkajšieho. 
Čo sa týka pleti, začínajte zhora od čela a postupujte najprv jemne na strany a potom oválnou cestou cez spánky smerom k ušiam. Následne odličujte od nosa jemnými ťahmi smerom ku krajom tváre. Líca čistite z vnútornej časti smerom ku krajom a okolie úst začnite odličovať pod nosom do strán a dole. Rovnakým spôsobom postupujte aj pri brade. 
Majte na pamäti, že tampón je potrebné vymeniť po každom znečistení a v poslednej fáze odlíčenia by mal tampón ostať čistý. 



19 komentárov:

  1. Veľmi zaujímavý článok :) Ja používam odličovaciu vodu od Biodermy, Lorealu a ešte niečo od Clean and Clear :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc pěkný článek. Většinu věcí dělám správně, jen ty odličovací tampony používám jedny. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já jsem většinou po celém dni tak unavená, že jsem ráda, že jsem ještě schopná "seškrábat" líčení očí a zvlášť make-up a víc většinou neřeším...ale pěkný článek..:)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hwzký článek :) Stala jsem se pravidelnou čtenářkou a budu ráda, pokud se staneš mou :)

    Ili Libertad

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja mám osvedčenú micerálku Biodermu na citlivú pleť a Garnier na citlivú.... odličovacie mlieka mi dosť vadia, pretože mám veľmi citlivé oči. Keďže sa nemaľujem použijem len micerálku a potom čistú vodu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jsem ráda za tenhle článek a zároveň za něj děkuju, spoustu slečen totiž neví, jak se odlíčit nebo se dokonce neodličují vůbec :/
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ... a neuvedomujú si, že tým škodia len samy sebe

      Odstrániť
  7. Ty si neskutečná kráska, jsem na tvém blogu poprvé a dávám jednoznačně odběr:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :o) Odber máš tak isto, skvelý blog ;)

      Odstrániť
  8. Super článok ! S dobrým odličovaním som vždy mala problém, ale konečne som si našla správny spôsob :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jeeej díky za návod. Mne to nikdy proste nešlo :( Určite ale skúsim podľa tvojho návodu a uvidím :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zaujímavý článok, no ja sa odličujem len micelárkou a potom si premyjem celú tvár. Zdá sa mi, že keď použijem na tvár nejaký "zlepšovák", začnú sa mi automaticky robiť vyrážky. :/
    -Čuks

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Já odličování hodně zanedbávám stačí mi jeden odličovací produkt, peeling a obyčejná voda. Někdy se spokojím jen s odličovačem a šupky dupky do postýlky :)
    http://chaoticandglamour.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Super článok!:)

    Krásny deň!
    XOXO

    http://nikolaknazikova.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Super návod :) Akorát já na to vždycky zapomenu, takže se večer odličuju obyčejnými vlhkými ubrousky na odličování :D Jenom někdy k tomu připadám pleťovou vodu. A teď se úplně stydím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Skvělý článek. Pro mě rozhodně přínosný. :)
    KattyLife

    OdpovedaťOdstrániť