19/08/15

Všetci sme rovnako teplí - 36,5°C

Predsudky a konzervatívna spoločnosť. To sú slová, ktorá vystihujú Slovensko. 
V Prahe je tomu ale inak.



15.augusta sa centrum Prahy zaplnilo farbami a ľuďmi, ktorí si navzájom vyznávali lásku bez ohľadu na pohlavie. Konal sa už 5.ročník festivalu Prague Pride - festival gay hrdosti. 


Viac ako 10 tisíc ľudí sa vydalo na pochod na podporu LGBT komunity. Gayovia, lezbičky, transvestiti ale aj "obyčajní" ľudia, ktorí nie sú homofóbni a prišli takýmto spôsobom podporiť tých "inak" orientovaných. 

Mala som to šťastie, že som bola na výlete v Prahe práve v deň konania pochodu a mohla som byť jeho súčasťou. 



Moja mama je silne veriaci človek a v kresťanskom duchu vychováva aj svoje deti - nás. Zúčastnila sa aj referenda za rodinu, kde hlasovala, samozrejme, proti homosexuálom. Pri tejto príležitosti boli u nás hádky na tému homosexuáli pomerne častým javom. 

V našej spoločnosti je tento jav stále chápaný ako istá psychická porucha a anomália. Niektorí ju dokonca prirovnávajú k chorobe, čo mi príde prehnané, keďže je vedecky dokázané, že s touto poruchou sa človek už narodí a nemôže za to. 
Keďže žijeme v 21. storočí, očakávala by som, že ľudia budú tento jav brať v pohode a nebudú túto menšinu utláčať. Ale na Slovensku prevládala konzervatívna spoločnosť, dôkazom čoho je už vyššie spomínané referendum. 

Prague Pride 2015

Od 13. hodiny sa viac ako 10 000 ľudí vydalo na dúhový pochod ulicami Prahy so začiatkom na Václaváku pod koňom a cieľom na Letnej pri kyvadle. Objatia, bozky a znášanlivosť boli neodmysliteľnou súčasťou celej akcie.
Skvelú atmosféru  dotvárali pestrofarebné alegorické vozy, množstvo balónov, konfety, muzika a veľká afterparty, ktorá sa konala v cieli pochodu. 

Mne sa najviac páčilo to, ako sa ľudia dokážu tolerovať a byť k sebe ústretoví. Keďže viem, ako sú homosexuáli chápaní u nás, čakala som obrovské množstvo demonštrantov, bitky a stovky policajtov. Na počudovanie, žiadne výtržnosti sa nekonali a pochod sa niesol v pokojnom duchu. Občas sme cestou stretli ľudí, ktorí stáli na okraji s Bibliou a transparentmi a žiadali zastaviť homosexuálov smrťou. Nie je náhodou jedno z Božích prikázaní Nezabiješ? 


Tolerantní boli aj vodiči, ľudia a turisti. Za celý pochod som nepočula jedinú nadávku od okolostojacich či náhodných okoloidúcich, nepočula som trúbiť žiadne auto ani šomrajúcich vodičov, ktorých zastavili policajti, aby mohol prejsť pochod. 
Neviem, či sa mi to len zdá, alebo to je naozaj tak, že bratia Česi sú v tom ďaleko pred nami. Že sú voľnomyšlienkármi a dokážu bez problémov prijať fakt, že všetci sme rovnako teplí - 36,5 °C. 

Verím, že sa raz dožijem dúhového sveta, kde sa budú ľudia navzájom rešpektovať bez ohľadu na rasu, vieru či sexuálnu orientáciu, pretože všetci máme rovnaké právo na život a nikto nemôže za to, aký sa narodil. 






9 komentárov:

  1. Úžasné fotky. Očividne si sa veľmi dobre zabavila a to je hlavné. A myšlienka je naozaj veľmi pekná, za čo máš odo mňa BIG LIKE

    Www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moje rodina je také dost věřící, ale zase této tématice nechávají volný průběh, hlavní je, že se lidé mají rádi :)) a ten pochod, to musí být bomba, někdy bych to chtěla zažít na vlastní kůži :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásně napsané! Já tu nesnášenlivost prostě nechápu. Název příspěvku sedí dokonale.
    KattyLife

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Beautiful photos and post!!!!
    would you like to follow each other? let me know...and I follow you back.
    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne sa strašne páči ten nadpis (samozrejme ak si odmyslíme horúčky :D)... mám kamarátky lesbičky aj bisexuálky ale nejak sa nestaviam na žiadnu stranu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. HROZNĚ SE MI LÍBÍ, ŽE PODPORUJEŠ TYHLE AKCE :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť